/ iStock/Getty Images
Русия приключва строежа на новата си база край Черно море, където ще може да разположи над 100 бойни кораба и подводници, съобщиха федерални медии. Модерните кейове край Новоросийск в незамръзващия Цемески залив влизат в първата петорка най-мащабни хидротехнически обекти в света, заяви на 28 януари руският Черноморски флот, цитиран от Интерфакс.

Следреволюционна Русия създава в региона военноморска база още през 1920 г. и СССР успешно я използва през войната с нацистка Германия. Впоследствие обектът претърпява ред трансформации. След разпадането на Съветския съюз руските сили в Черно море остават само с една голяма база - в украинския град Севастопол, анексиран от Москва заедно с целия Крим през 2014 година. От 1994 г. обаче Русия модернизира инфраструктурата в Новоросийск. Там се базират патрулни и други кораби, дизел-електрически подводници, брегови войски, инженерни подразделения; провеждат се учения на флота.

С появата на новата база военното пристанище в града ще стане основна стоянка на субмарините от Черноморския флот. За подводното съединение са построени шестетажен щаб, общежитие за личния състав, учебни сгради и специални хранилища, отбеляза на 27 януари в. "Известия".

Според източници от военното ведомство актовете за приемане и предаване на основните обекти са подписани в края на 2021 година. Освен подводници, базата вече може да приеме над 100 модерни бойни кораба с водоизместване от 1500 до 30 000 тона, за които са построени 5 кея.
Изградена е нова система от вълноломи с обща дължина 2250 м. Уникалните според Москва съоръжения могат да издържат на вълни с височина до 5 метра и земетресения до 9 бала.

Готови са и над 70 на сто от необходимите спомагателни обекти; вече се експлоатират 26 сгради и съоръжения. Учебно-тренажорният комплекс "Афалина" - единствен за военноморските сили, осигурява теоретична и практическа подготовка на специалисти за водолазни и спасителни дейности в условия, близки до бойните, разказа на 10 януари в. "Красная звезда". В басейн, имитиращ подводната обстановка на различни дълбочини, моряците се учат да ликвидират различни повреди по кораби и подводници, да се спасяват при аварии през тръбите на торпедните апарати, а силите за борба с диверсанти усвояват хватки за подводен ръкопашен бой. В учебните комплекси "Гефест" и "Каспий" се придобиват умения за гасене на корабни пожари, запушване на пробойни и отстраняване на извънбордова вода.

В Новоросийск ще се базира и нов руски патрулен "кораб трансформър". Съоръжен с дронове, подводни роботи, хеликоптер и разнообразни стрелкови оръжия, а при нужда и с контейнерни ракетни системи, "Сергей Котов" ще придружава плавателни съдове на НАТО, навлезли в Черно море, писа на 18 ноември сайтът "Военное дело". Екипажът ще следи надводната и подводната обстановка в радиус от неколкостотин километра; освен за операции по крайбрежието, разузнавателният кораб ще се използва за спасителни и антипиратски мисии, планира командването.

Експерти прогнозират, че втората пълноценна флотска база ще укрепи цялото черноморско крайбрежие на Русия. Стратегическа грешка е да се базират всички кораби от региона в Севастопол - с две укрепени бази ще е невъзможно да бъде нанесен концентриран удар по Черноморския флот. Освен това край Новоросийск са разположени морска пехота и брегови ракетни противокорабни комплекси, обяснява адмирал Валентин Селиванов, бивш началник на главния щаб на федералните военноморски сили.

Според открити източници основна задача на базата в Новоросийск - днес най-голямото обединение в руските военноморски сили, е да съдейства на частите и подразделенията от Южния военен окръг на Русия по крайморското направление, да охранява държавната граница съвместно с граничните войски, да подсигурява развръщането на флота и военните морски превози.

Сега корабите, базирани в Севастопол, ще могат да действат независимо как се развива обстановката около Крим, тъй като за противника ще е по-трудно да блокира две бази, коментира бившият руски зам.-външен министър Сергей Орджоникидзе. Той припомня "доста напрегнатата напоследък ситуация в региона" - "редовни разузнавателни полети (на чуждестранни самолети), тренировки по бомбомятане, навлизане на военни кораби в Черно море".

"От военно гледище целта на такива полети е да се види какви руски системи ще бъдат задействани", поясни по-рано Орджоникидзе, цитиран в "Лента" и други издания. Появата на втора база край Черно море ще демонстрира на потенциалния агресор готовността на Русия да отрази евентуална заплаха по това направление и нарасналите възможности на руския флот, смята ексдипломатът.
БТА