Още 300 руски военни са командировани в центъра на Африка като инструктори
Още 300 руски военни са командировани в центъра на Африка като инструктори / iStock/Getty Images
Русия изпрати допълнително 300 военни инструктори в Централноафриканската република по искане на ръководството на страната. Те са нужни за да се помогне на ЦАР срещу засилващите се въоръжени набези на бунтовническите групировки в навечерието на президентските и парламентарните избори, насрочени за уикенда, съобщи днес руското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Инструкторите ще помагат за обучението на военнослужещите от националната армия на ЦАР, отбелязва и ТАСС, цитирайки съобщението.



Официални лица и източник от силите за сигурност в столицата Банги казаха вчера, че Руанда и Русия са изпратили войски и материали. А руското външно министерство отбеляза в съобщението си, че опозиционни и въоръжени групировки се опитват да дестабилизират обстановката с помощта на външни сили.

Силите, враждебни на правителството, се стремят да не допуснат президентът Фостен-Арканж Туадера да получи в неделя втори мандат.
 

Руското МВнР отбеляза също, че внимателно следи развитието на ситуацията в ЦАР и изрази сериозно безпокойство от рязкото влошаване на обстановката в сферата на осигуряване на сигурността. "Движението по територията на ЦАР на военизирани групировки, чиито действия добре се координират и подкрепят отвън, придоби характер на масирана атака с цел дестабилизация на вътрешната обстановка и проваляне на изборния процес", констатира руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Залежите от диаманти, злато и уран на ЦАР стоят зад подкрепата на Русия за властта в далечната страна в центъра на Африка - с оръжия и военен персонал, съобщи Би Би Си. Разработването на природните ресурси е залегнало и в споразумението, подписано между двете страни при посещението на Туадера в Сочи, припомня британската информационна агенция.

Източник: БТА