Сергей Шойгу
Сергей Шойгу / Gulliver/Getty Images, архив
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че страната му се стреми да разшири своето присъствие в Арктика, а председателството на Арктическия съвет, което се предвижда Москва да поеме следващия месец, би трябвало да се използва за тази цел, предаде ДПА, като се позова на агенция Интерфакс.

"Това е удобна възможност да засилим ролята на нашата страна като координатор и инициатор на много програми в региона", заяви Шойгу.

Русия умножава военните маневри в Арктика

Освен Русия в Арктическия съвет участват Дания, Финландия, Исландия, Канада, Норвегия, Швеция и САЩ. Той е форум за сътрудничество и целта му е да се фокусира върху устойчивото развитие и опазването на околната среда в региона около Северния полюс.

Русия има претенции към суровините в Арктика, а напоследък засилва военното си присъствие в района. Тя също така планира да използва ледоразбивачи, за да направи Арктика достъпна за корабоплаване през цялата година. През март вниманието се насочи към алтернативни морски маршрути между Азия и Европа, след като Суецкият канал беше блокиран дни наред от контейнеровоз.
БТА