/ iStock/Getty Images
Русия извършва нови военни маневри в Арктика, един стратегически регион, в който тя засили присъствието си в последните няколко години и в който нейните интереси се противопоставят на тези на няколко страни, сред които и САЩ, предаде Франс прес.

Ученията започнаха вчера и ще продължат няколко дни, според руското министерство на отбраната. Те включват симулация на унищожаване на самолет със системите за противовъздушна отбрана Панцир-С1, презареждане с гориво във въздуха на изтребители Миг-31 и неутрализиране на дронове, чрез прекъсване на техните контролни сигнали.

Новите учения последваха военноморско учение от петък, когато три подводници с ядрено задвижване пробиха по едно и също време ледовете на Арктика и се появиха на повърхността, което се случва за първи път в Русия след разпадането на СССР. Операцията бе приветствана от руския президент Владимир Путин.

Три руски подводници изплуваха едновременно над леда в Арктика (ВИДЕО)


Според пенсионирания адмирал Виктор Кравченко става дума "за обичайна тренировка за водене на интензивен бой, но също и за сигнал, отправен към нашите чужди приятели - американците".

"Очевидно целта е да кажем: Не се опитвайте да овладявате северните морета. Ние сме тук от дълго време", допълни той пред агенция Интерфакс.

Путин превърна икономическата експлоатация на Арктика в стратегически приоритет, по-специално чрез Северния морски път, свързващ Европа с Азия. Този морски път стана по-достъпен заради глобалното затопляне и топенето на ледовете и целта на Москва е той да играе все по-голяма роля в международния търговски обмен в конкуренция на Суецкия канал.

Във военен план Русия не престана да увеличава присъствието си в Арктика в последните години, откривайки и модернизирайки няколко бази и летища, изоставени в края на съветската епоха. Тя също така разположи системи за противовъздушна отбрана от последно поколение С-400.

През 2019 г. Русия пусна в действие и първата плаваща ядрена централа в света "Академик Ломоносов", предназначена да улесни икономическото развитие на Арктика и да захранва петролните платформи в този богат на въглеводороди регион.

Интересите на Москва в Арктика се противопоставят на тези на четири други страни, сред които САЩ, които през февруари пратиха стратегически бомбардировачи да тренират над Норвегия и разположиха кораби миналата година в Баренцово море в ексклузивната икономическа зона на Русия.
БТА