/ Istock
Руски военен съд осъди задочно Анди Стоун, говорител на американския гигант в областта на социалните мрежи Mета, на 6 години затвор по обвинение в "оправдаване на тероризма", предаде АФП.

Московският съд реши "да даде на Стоун присъда от 6 години лишаване от свобода, която да бъде изтърпяна в наказателна колония", заяви съдия Роман Кифоренко, цитиран от руската информационна агенция Интерфакс.

Адвокатът на Стоун, Валентия Филипенкова, заяви пред Интерфакс, че ще обжалва решението. Анди Стоун не пребивава в Русия.
Руските съдилища обвиняват Стоун, че през март 2022 г. е публикувал в профила си в X публикация, която "оправдава агресивни, враждебни и насилствени действия срещу военнослужещи от руските въоръжени сили", малко след началото на офанзивата в Украйна.

Във въпросната публикация, публикувана на 11 март 2022 г., се обяснява, че Mетa временно е решила да не счита съобщенията, призоваващи за "смърт на руските нашественици", за нарушение на правилата за използване.

През ноември 2023 г. Русия включва името на Анди Стоун, директор по комуникациите на Мета, в списъка си с издирвани лица.

През октомври 2022 г. Русия официално определя американската група, компания майка на Фейсбук, Уатсап и Инстаграм, като "терористична и екстремистка" организация, което открива възможност за сериозни съдебни процедури срещу нейните потребители в страната.

Фейсбук и Инстаграм също са блокирани в Русия от началото на офанзивата в Украйна и са недостъпни без виртуална частна мрежа (VPN), както и X и много медийни сайтове, критикуващи правителството.

Преди забраната милиони руснаци използваха приложенията на Мета, по-специално Инстаграм - мрежа, която остава много популярна сред младите хора в страната въпреки блокирането ѝ.

През април 2022 г. Русия поставя ръководителя на Мета Марк Зукърбърг в черния си списък на хората, на които е забранено да влизат в страната.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС