/ БГНЕС
Ново напрежение по оста Русия-Украйна в Черно море. Москва обвини украински плавателен съд в провокативни действия. Руската Федерална служба за сигурност съобщи, че командният кораб "Донбас" на украинските военноморски сили се движи към Керченския проток и не изпълнява нареждането за промяна на курса.
Украйна вижда в разговора Байдън-Путин възможност за възпиране и деескалация

От спецслужбата оцениха действията на екипажа като провокативни и застрашаващи безопасността на корабоплаването. Опитът на украински военен кораб да влезе в Керченския проток е съвпаднал с разговор между президентите на САЩ и Украйна Джо Байдън и Владимир Зеленски, съобщиха руски медии. Корабът е поел обратен курс след края на преговорите, информира ФСБ на Руската Федерация.

Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников в същото време обвини руската страна в информационна атака срещу Киев.
Русия: Украйна е струпала половината си армия край Донбас

Това не е първият инцидент с кораби на украинските ВМС в Керченския проток. През ноември 2018 г. три кораба на Украйна навлязоха във временно затворената акватория на териториалното море на Руската федерация. При инцидента бяха задържани 24 военни, които по-късно бяха върнати на Украйна в рамките на споразумение за едновременно освобождаване на задържани и осъдени лица.
РИА