САЩ Русия
САЩ Русия / / Thinkstock/Getty Images
Министерство на външните работи на Русия обвини посолството на САЩ в Москва, че се намесва във вътрешните работи на страната, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Високопоставен американски дипломат е бил повикан в министерството по повод пост в "Туитър" и материал на уебсайта на дипломатическото представителство, които съдържали карта с маршрута на опозиционна демонстрация, насрочена за 3 август, както и информация на руски език за проявата. "Подчертахме, че оценяваме поместването на съставената от организаторите схема за провеждане на незаконно мероприятие като агитация в полза на участието в него и призив за действие, което представлява опит за намеса във вътрешните работи на нашата страна", се казва в съобщението на руското външно министерство за срещата със съветник-посланика на САЩ Тим Ричардсън.

20 години Путин на власт


Руската полиция арестува над хиляда човека на този протест - поредния по повод отказа на изборните власти да регистрират опозиционни кандидати за местните избори в Москва през септември. На 2 август американското посолство помести на уебсайта си на английски език предупреждение към гражданите на САЩ да избягват маршрута на демонстрацията, като в текста бе отбелязано, че тя не е разрешена от московските власти, отбелязва Ройтерс.

Русия замрази активите на антикорупционната група на опозиционера Навални

Агенцията припомня, че обвинението към посолството на САЩ идва ден след като Русия обвини германската медия Дойче веле, че също е приканвала руснаците да се присъединят към антиправителствените протести в Москва.
БТА