/ БГНЕС, архив
Русия посреща предложението на американския президент Доналд Тръмп за ядрено разоръжаване със скептицизъм, заяви говорителят на правителството. Дмитрий Песков заяви пред руската информационна агенция Интерфакс, че декларацията за намерението на Тръмп трябва да бъде приветствана, но на нея не бива да се гледа като на сериозна инициатива. „Би било идеално да се отървем от ядрените оръжия, но те служат като средство за взаимно възпиране“, каза Песков.

Тръмп е наредил на своята администрация да подготви предложения за нови споразумения за контрол над въоръженията с Русия и Китай, като се аргументира с разходите за ядрената надпревара в 21-ви век, съобщи вестник „Вашингтон Пост“, цитирайки служители на президентската администрация.

Тръмп се изказа в полза на ядреното разоръжаване на САЩ, Русия и Китай

"Би било идеално да се почисти целият свят от ядреното оръжие... но от друга страна така бихме били лишени от възпиращия фактор," каза Дмитрий Песков пред репортери след срещата на върха за Китайския план „Пояс и път“. "Не забравяйте за възпиращия фактор, за възпиращия паритет", допълни той.

Песков каза още, че руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзипин са провели сериозни разговори и са обменили мнения относно ситуациите в Сирия, Венецуела и Либия по време на срещата си в петък. Наскоро Тръмп се изказа в подкрепа на намаляването на високите разходи на САЩ, Русия и Китай за атомни оръжия.

Русия приветства призива на Тръмп за отказ от ядрените оръжия

В. "Вашингтон пост" съобщи в четвъртък, че администрацията на Тръмп се готви да настоява за ново споразумение за контрол на ядрените оръжията с двете големи световни сили. Целта е да се ограничат руските ядрени оръжия и да се убеди Китай да се съгласи с подобна сделка.

Бившият лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов каза пред Интерфакс, че би било чудесно, ако идеята на Тръмп наистина може да бъде осъществена.
БГНЕС