Дмитрий Медведев
Дмитрий Медведев / БГНЕС
Премиерът на Русия Дмитрий Медведев подписа правителствено постановление, с което се въвеждат ограничения, засягащи 322 граждани на Украйна и 68 компании от тази страна, съобщи пресслужбата на кабинета в Москва, цитирана от ТАСС.

Контрамерките на Русия спрямо юридически и физически лица от Украйна предвиждат замразяване на некешови парични средства, бездокументни (безналични) ценни книжа и имущество на територията на Русия и забрана за прехвърляне на средства (капитали) в чужбина.

Украйна ще наложи на руски олигарси санкции, „хармонизирани“ със САЩ

През февруари 2014 г. Украйна въведе санкции срещу 1228 физически и 468 юридически лица, сред които руски чиновници, политици, шефове на компании, журналисти, някои жители на Донбас, концернът "Алмаз-Антей", "Газпромбанк", "Аерофлот" и др. През 2017 г. Киев наложи санкции на руски компании от сферата на интернет и медиите.

Руският президент Владимир Путин подписа на 22 октомври т. г. указ за специални икономически мерки в отговор на антируските санкции на Украйна. Според документа решението е "в отговор на враждебните и противоречащи на международното право действия на Украйна, свързани с въвеждането на ограничителни мерки спрямо граждани и юридически лица от Руската Федерация", както и с оглед защита на националните интереси.

Ограниченията, наложени от Москва, обхващат съдии от Конституционния съд на Украйна, генералния прокурор, депутати от Върховната рада, едри бизнесмени, служители от президентската администрация, шефове на институции и на големи компании, известни политици националисти. Списъкът включва Алексей Порошенко - син на украинския президент Петро Порошенко, водача на партия "Баткившчина" и бивш премиер Юлия Тимошенко, друг бивш премиер - Арсений Яценюк. Санкционираните украински предприятия са най-вече от химическата и минно-рудната промишленост.

Русия може да анулира контрамерките спрямо Украйна, ако Киев отмени своите санкции, отбелязва пресслужбата на руското правителство. Сред целите на руските контрасанкции кабинетът посочва "нормализиране на двустранните отношения" с Украйна.
 
БТА