Юлия Навална
Юлия Навална / БТА
Според Москва тя участва в "екстремистка" организация
Русия издаде заповед за арест на Юлия Навална, обвинявайки опозиционерката в участие в "екстремистка организация", предаде АФП.

Съдът съобщи, че е одобрил искането на следователите и е взел решение за налагане на превантивна мярка под формата на задържане за срок от два месеца. Навална обеща да продължи делото на съпруга си Алексей Навални, основен опонент на руския лидер Владимир Путин, който почина в арктически затвор през февруари.

Навална заклейми заповедта като заяви: "Владимир Путин е убиец и военен престъпник. Мястото му е в затвора".

Привърженици на Навални положиха цветя на неговия гроб на рождения му ден (СНИМКИ/ВИДЕО)

Екипът на активиста също отхвърли обвиненията.

"Навална беше арестувана за това, че е член на екстремистка общност от печално известния Басмански съд в Москва", написа в X Леонид Волков, бивш ръководител на щаба на Навална.

"Голямо признание за решимостта на Юлия да продължи борбата на Алексей!", добави той.

Организациите на Навални са забранени в Русия, обявени са за "екстремистка" група и са включени в официалния списък на терористите.

Навална застана до съпруга си, докато той организираше масови протести в Русия, като го изведе от страната, когато беше отровен. След което тя демонстративно се върна с него в Москва през 2021 г., знаейки, че ще бъде вкаран в затвора.

След смъртта му Навална обеща да продължи работата на покойния си съпруг и да се бори срещу правителството на Путин от чужбина.

По време на руските избори през март Навална призова за масови протести срещу Путин, като образува дълги опашки пред избирателните секции.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня