Руският външен министър Сергей Лавров
Руският външен министър Сергей Лавров / БГНЕС
Руският външен министър Сергей Лавров днес е информирал в телефонен разговор държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън за намерението на Москва да се обърне към съд във връзка с противоправните действия на Вашингтон по отношение на руската дипломатическа собственост, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

При обсъждането на двустранните отношения Лавров посочил, че "завземането от американските власти на руска дипломатическа собственост в САЩ е най-грубо нарушение на международно-правните норми".

2 септември: Руски дипломати напускат консулството в Сан Франциско


По-рано през деня във вторник руският президент Владимир Путин обяви на пресконференция в Сямън, Китай, след срещата на върха на страните от БРИКС, намерението на Москва да задейства съдебни процедури във връзка с противоправните действия на Вашингтон. Той каза, че е поръчал на руското външно министерство да се обърне към съда, като добави: "Нека да видим как ефективно работи прехвалената американска съдебна система".

Руският президент Владимир Путин и първият дипломат на Москва Сергей Лавров
БГНЕС

Русия обвини САЩ, че застрашават сигурността на нейни граждани

По същия повод говорителят на Путин - Дмитрий Песков, каза че руското външно министерство ще изпрати иска за дипломатическите имоти на Русия в такъв съд, в който разглеждането му ще позволи интересите на Москва да бъдат защитени най-ефективно.
 
Путин: Доналд Тръмп не ми е годеница, че да се разочаровам от него

Представителят на Кремъл не каза конкретно кои обекти ще бъдат включени в съдебния иск и добави, че над този въпрос ще работят юристите.
БТА