/ Gulliver/Getty Images
Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че пандемията от COVID-19 не може да бъде победена чрез "дискриминация" и рестриктивни мерки, а чрез ваксинация, като изтъкна колко е важно хората да осъзнаят това, предаде Аджерпрес.

"Мисля, че е много важно да работим върху осъзнатостта. Не можем да принуждаваме хората да правят някакви неща, които не искат да правят, защото не ги разбират. Така е и с ваксинацията. Трябва да задълбочим, да подобрим ваксинационната кампания, защото пандемията не е свършила", изтъкна президентът.

Изцяло ваксинираните са тройно по-малко застрашени от заразяване с COVID-19

По думите му въвеждането на "необяснени забрани" на този етап не би довело до съществени ползи.

"И въпреки че е възможно да се въведат някои органичния за неваксинираните лица за достъп до несъществени места, като ресторанти, кина и т.н., това няма да реши проблема. Проблемът се решава с масова ваксинация. От друга страна ние вече сме във втората година от пандемията. Не мога да приема мерки, които водят до дискриминация. Не можем да победим пандемията чрез дискриминация, можем да я победим чрез ваксинация", изтъкна държавният глава.

СЗО предупреди, че държавите без ваксини ще генерират все по-опасни варианти на COVID-19

На въпрос дали подкрепя задължителната ваксинация на определени категории или професии, както вече се случва в някои страни, Йоханис каза, че "това е дискусия, която ще става все по-интензивна".

"Аз смятам например, че е неприемливо медицинският персонал да не бъде ваксиниран, защото хората отиват в болницата с доверие, че ще се подобрят, и ако там хванат вируса, можете да си дадете сметка, че човекът е получил точно обратното на това, което е очаквал (...) Много е сложно обаче, защото има хора, които по различни медицински причини не могат да бъдат ваксинирани. Истината е, че около 90 процента от здравният персонал е ваксиниран, така че вече дискусията става по-скоро теоретична, отколкото практическа", посочи той.

Официално: Всичко, което трябва да знаем за антителата срещу COVID-19 (ВИДЕО)

През изминалото денонощие в Румъния са били ваксинирани 15 395 души. От началото на ваксинационната кампания в страната са поставени 9 441 193 дози ваксина на 5 024 979 души, от които 4 878 939 са със завършена схема.
БТА