Румъния съобщи за рекорден брой пациенти с COVID-19 в интензивните отделения от началото на пандемията
Румъния съобщи за рекорден брой пациенти с COVID-19 в интензивните отделения от началото на пандемията / iStock/Getty Images
Излизането от домовете в Румъния ще бъде разрешено до 20,00 ч. в зависимост от нивото на заболеваемост в съответното населено място. В селищата, където заболеваемостта е над 4, но под 7,5 случая на 1000 души население за период от 14 дни, мярката ще бъде в сила в петък, събота и неделя, а в населените места с над 7,5 случая на 1000 души - през цялата седмица, пише вестник "Ромъния либера".

Въвеждат и нови ограничения за магазините - те ще работят през цялата седмица до 18,00 ч. в населените места с ниво на заболеваемост над 7,5 на 1000, а в тези със заболеваемост над 4, но под 7,5 на 1000, мярката ще бъде в сила в дните петък, събота и неделя.

В. "Гъндул" допълва, че спортните зали и залите за фитнес ще бъдат затворени в населените места, където заболеваемостта за двуседмичен период е над 4 на 1000 души.
Румъния улеснява транзитно преминаващите през страната.

Румъния с рекорден брой пациенти с COVID-19 в интензивни отделения

Румънските вестници отбелязват, че след среща вчера на премиера Флорин Къцу с религиозни лидери е взето решение вярващите да могат да присъстват тази година на службата за Възкресение Христово. Съгласно новите мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 на католическия и на православния Великден хората ще имат право да излизат от домовете в интервала 20,00 ч. - 02,00 ч. За празника Пасха този уикенд също ще бъде разрешено придвижване извън дома в интервала 18,00 - 22,00 ч.

Около 85 процента от 19-милионното население на Румъния са православни християни, а около 4,5 процента - католици. Тази година православният Великден се пада на 2 май, а католическият - на 4 април. Миналата година вярващите нямаха възможност да присъстват физически на службата за Възкресение Христово заради пандемията.

Учениците ще бъдат тествани за COVID с неинвазивни тестове при завръщането от ваканция, съобщава още в. "Ромъния либера", като цитира изявление на премиера Флорин Къцу. Според него това е добро решение за контрол на пандемията.

Пореден пожар в болница в Румъния - този път в психиатрия

Премиерът съобщи още, че според графика за доставки на ваксини в Румъния, в края на септември страната ще разполага с 25,7 милиона дози. Това количество е над първоначално очакваните 20,5 милиона ваксинни дози, отбелязва "Ромъния либера".

Румънските вестници информират тази сутрин и за спонтанна стачка на работещите в метрото в Букурещ, която е блокирала движението на влаковете. Синдикалистите слезли в тунела на метростанция "Пиаца Унирий" и спрели движението.

В. "Адевърул" пише, че синдикалистите отказват всякаква форма на диалог. Протестиращите се разположили върху релсите и скандирали "Оставка". Протестът идва след като вчера ръководството на компанията Метрорекс даде срок до 2 април за освобождаване на търговските пространства в метрото, които са държани от фирма на синдиката, пише вестникът.
БТА