/ пресцентър, Министерство на отбраната
Румъния вдигна вчера четири изтребителя, след като неидентифициран обект наруши въздушното ѝ пространство в югоизточната част на страната близо до Черно море, съобщи Министерството на националната отбрана, цитирано от Асошиейтед прес.

Радарната система за наблюдение на румънските въоръжени сили е засякла вчера около 17 часа местно време малък обект, вероятно дрон, движещ се над Черно море в посока Румъния, която е член на ЕС и НАТО, се казва в съобщение на министерството.

Румъния, която има 650-километрова обща граница с Украйна, е засичала преди руски, кдроновеоито навлизат в нейното въздушно пространство, докато Москва атакува украински цели по Черно море и река Дунав. Фрагменти от руски дронове също многократно са откривани на румънска територия близо до украинската граница.

Вчера два испански изтребителя F-18 и два румънски F-16 бяха изпратени да наблюдават обекта, който според сигналите от радарите е преминал в румънското въздушно пространство близо до крайбрежното населено място Ефорие Норд, окръг Констанца, и е навлязъл до 14 километра навътре в Румъния.

Изтребителите не са забелязали целта, която скоро е изчезнала от радарите, според министерството. Разследване на възможното място на падане е планирано да започне днес.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
София Ангелова/БТА