Общността ни в страната наброява над 50 хил. души
Започна посещението в Република Молдова на българския държавен глава Румен Радев, съобщиха от "Дондуков" 2. 

Визитата е по покана на молдовския президент Мая Санду. Тя се провежда в контекста на 30-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Молдова, което двете страни отбелязват тази година.

Руски ракети, изстреляни към Украйна, са нарушили въздушното пространство на Молдова

На международното летище в Кишинев българският президент беше посрещнат с шпалир от гвардейци. По-късно през деня Румен Радев ще бъде посрещнат от молдовската си колега Мая Санду в Президентския дворец в Кишинев, където ще се проведат разговори между двамата президенти и официалните делегации на България и Молдова. Утре Румен Радев ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи – 29 октомври.

Сред темите на посещението ще бъдат последващото задълбочаване на търговските и икономическите отношения между България и Молдова, сътрудничеството в областта на европейската интеграция и регионалното партньорство в Югоизточна Европа. Акцент на срещите на президента Радев ще бъде поставен и върху условията за съхраняване на културата и националната идентичност на многобройната българска диаспора в страната.

Лавров предупреди Молдова да не застрашава руските миротворци

По официални данни общността ни в Молдова наброява над 50 000  души, като българите са шестата по численост етническа група там.