Сергей Лавров
Сергей Лавров / БТА
Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че всякакви действия, застрашаващи руския миротворчески контингент в сепаратисткия регион на Молдова - Приднестровието, ще бъдат разглеждани като нападение срещу Русия, предаде Асошиейтед прес.

6е всякакви действия, застрашаващи нашите военнослужещи, ще бъдат разглеждани в съответствие с международното право като нападение срещу Русия", каза Лавров в реч в Московския държавен институт по международни отношения.

Изказването му извади на преден план опасенията, че Приднестровието, което граничи с Украйна, може да бъде въвлечено в руско-украинския конфликт, отбелязва Асошиейтед прес.

Русия поддържа миротворчески контингент там от края на тримесечната война през 1992 г., когато Приднестровието се отцепи от контрола на молдовските власти. Руските сили охраняват и голям склад за боеприпаси там.

През април напрежението в Молдова се покачи след поредица взривове в Приднестровието.

След изказването на Лавров Кишинев извика за обяснение руския шарже д'афер.

"Напомняме на Русия, че законодателството на Молдова гарантира основните човешки права и свободи", заяви министерството на външните работи на страната.

През юни лидерите от ЕС се съгласиха да предоставят на Молдова статут на страна кандидатка за присъединяване към съюза. Тогава председателят на Европейския съвет Шарл Мишел нарече решението да бъде даден такъв статут на Кишинев, както и на Киев, "исторически момент, представляващ решителна крачка по пътя им към ЕС".

Молдова обаче ще трябва да извърши реформи в области като борбата с корупцията и организираната престъпност и правата на човека и върховенството на закона, преди да може да се присъедини към ЕС. Бившата съветска република подаде молба за членство само броени дни след руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Молдова, която по конституция е неутрална, не се стреми към присъединяване към НАТО.
БТА