Рухването на Берлинската стена: Историята на една грешка

/ БГНЕС
Рухването на Берлинската стена: Историята на една грешка
99622
Рухването на Берлинската стена: Историята на една грешка
  • Рухването на Берлинската стена: Историята на една грешка
На днешната дата се навършват 29 години от рухването на Берлинската стена - последният остатък от Втората световна война, който разделя Източна и Западна Германия. Предисторията на рухването й започва още през април същата година в Унгария, когато оградата с бодлива тел по австро-унгарската граница е премахната, а между Изтока и Запада за пръв път се отваря пролука.

На 17 август пада първата жертва на Берлинската стена
 
Стената пада точно на 9 ноември, благодарение на една от най-красивите грешки в историята.
 
През април 1989 г. за пръв път в Желязната завеса, надвиснала от повече от половин век над Европа, се отваря пукнатина. Унгарското правителство премахва оградата с бодлива тел и електричество по западната си граница с Австрия.

140 души загинали при опит да преминат Берлинската стена

Берлинската стена
БГНЕС

С идването на Михаил Горбачов на власт в СССР изведнъж съветската хватка над страните във Варшавския пакт отслабва, а сред комунистическите лидери из Източна Европа започва да цари объркване. В интервю за Дарик през 2005 година Михаил Горбачов обаче казва, че Москва е била длъжна да прояви уважение към народите, тръгнали по пътя на демократичните реформи: "Москва не загуби, тя прояви уважение към съюзниците си, към народите на тези страни и не се намеси, когато те, изхождайки от своите условия и оценки тръгнаха по пътя на дълбоките демократични промени, по който тръгна и самият Съветски съюз. Когато ме питат защо ти даде Чехословакия, България и Полша, аз задавам въпроса: На кого ги дадох?"
 
Въпреки, че Хонекер си тръгва, уличните демонстрации не спират да се разрастват, като станалите традиционни понеделнишки протести в Лайпциг всеки път удвояват броя на присъстващите си. Най-големият от тях събира 320 хиляди души от общо 500-хилядния Лайпциг.

Човекът, който прокопа тунел под Берлинската стена

Берлинската стена
БГНЕС

Така идва 9 ноември и прословутата международна пресконференция в Берлин. Членът на Политбюро Гюнтер Шабовски заявява пред журналисти, че ограничителният режим за пътуване на Запад ще отпадне. Шабовски обаче е бил в отпуск буквално до предишния ден и не е съвсем наясно с промените, които трябва да влязат в сила от следващия ден. На въпрос на италиански журналист откога влиза в сила облекченият режим, Шабовски поглежда изненадано листа пред него и казва: „Доколкото знам, още веднага”.
 
Изказването на Шабовски се превръща в един от най-големите и най-щастливите политически гафове в историята. Новината обикаля светкавично града и хиляди хора започват да се стичат към пунктовете на Берлинската стена, за да видят дали наистина вече са отворени.

Легендарен шпионин разкрива тайни от Студената война и руската кухня

Берлинската стена
БГНЕС

Граничарите нямат никакви инструкции и никаква връзка с властите. Единствената им инструкция е "Следете ситуацията". Множеството обаче нараства до момента, в който граничарите нямат избор и вдигат бариерите.
 
В този момент, след повече от половин век разделение, Германия отново е обединена. Семейства, които не са се виждали от години, отново могат да се прегърнат. А хората от двете страни на града се стичат спонтанно към стената и започват да я рушат, кой с каквото намери – камъни, длета, чукове, багери.

Чуйте разширения репортаж за рухването на Берлинската стена в прикачения звуков файл