/ БГНЕС/EPA
Владимир Путин спази традицията си при всяка своя среща с Ангела Меркел да й подарява букет рози. Канцлерът на Германия е на посещение в Москва.

Руският президент я посрещна в Кремъл с цветя - рози в пастелни тонове. И с широка усмивка.

Преди прощалната си визита в Русия: Меркел критикува Кремъл заради Навални

"Диалогът с Русия трябва да се поддържа въпреки разногласията, които съществуват с Москва", заяви федералният канцлер Меркел след пристигането си в руската столица.

Путин и Меркел
БГНЕС/EPA

"Германия остава един от основните търговски и икономически партньори на Русия в Европа и света", заяви от своя страна руският президент.

"Бих искал да отбележа, че Германия остава един от основните партньори за нас, както в Европа, така и в света като цяло. По-специално, благодарение на вашите усилия през последните 16 години като федерален канцлер. Германия за нас е вторият търговски и икономически партньор след Китай. Въпреки факта, че през 2020 г. имахме доста сериозна рецесия, сега има почти двойно увеличение на търговията през първите шест месеца“, каза Путин, цитиран от БГНЕС.

Руският лидер е уверен, че посещението на Меркел в Русия ще бъде не само сбогуване като канцлер, но и изпълнено със сериозно, делово съдържание.

Меркел и Путин се чуха по телефона, обсъждат съвместно производство на ваксини

Путин и Меркел
БГНЕС/EPA

"Сега се провежда Годината на Германия в Русия, година, свързана с икономическото развитие. Постоянно сме в телефонен контакт. Имаме много въпроси, които изискват обсъждане в личен формат, така че съм сигурен, че това няма да бъде само посещение за сбогуване, свързано с решението ви да не се кандидатирате по-нататък за федерален канцлер, но и посещение, изпълнено със сериозно, делово съдържание“, каза Путин, обръщайки се към германския канцлер.