Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Руската космическа агенция (Роскосмос) обвини президента на САЩ Доналд Тръмп, че полага основите на програма за завладяване на други планети, предаде Ройтерс.
Обвинението е по повод подписан вчера от Тръмп указ, в който се очертава политиката на САЩ за минно-геоложки проучвания в Космоса с търговска цел.

НАСА се готви за мисии до Луната и Марс въпреки пандемията

Според Роскосмос указът вреди на международното сътрудничество в Космоса. САЩ трябва да се стремят към договарянето на "съвместни изявление и многостранни споразумения с други държави относно безопасните и устойчиви операции за публично и частно откриване и използване на космическите ресурси", се казва в изявлението на Роскосмос. В него се посочва, че "космическото пространство юридически и физически е сфера на човешка дейност" и че указът влиза в противоречие с възгледа, че Космосът принадлежи на цялото човечество.

Светещи микроорганизми могат да помогнат в откриването на живот на Марс

"Опитите да се експроприира космическото пространство и агресивните планове за фактическо завладяване на територии от други планети едва ли настройва държавите към плодотворно сътрудничество", заяви руската космическа агенция.

Изолацията заради коронавируса променя физическото движение на Земята

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че "всеки опит за приватизиране на Космоса в една или друга форма би бил неприемлив". Той отбеляза, че за момента му е трудно да установи дали в случая става дума за "опит за приватизиране на Космоса", предаде Ройтерс.
БТА