Рохани: Ядреното споразумение отвори нова страница в отношенията на Иран със света
Рохани: Ядреното споразумение отвори нова страница в отношенията на Иран със света / Guliver/Getty Images

Ядреното споразумение, което влезе в сила вчера, отвори нова страница в отношенията на Иран със света, заяви в послание до нацията иранският президент Хасан Рохани, съобщи агенция ИРНА, цитирана от АФП.

"Ние, иранците, протягаме ръка към света в знак на мир и загърбваме всички вражди, подозрения и заговори", подчерта Рохани.

МААЕ даде зелена светлина за вдигане на санкциите срещу Иран

Историческото ядрено споразумение, подписано през юли между Техеран и световните сили, влезе в сила вчера и бе последвано от отмяна на икономическите санкции, които притискаха от години тази регионална сила с богати ресурси на петрол и газ.

"Ядреното споразумение не е против интересите на никоя страна. Приятелите на Иран са доволни, а враговете му не трябва да се притесняват. Иран не е заплаха за никоя страна и отправя послание за мир, стабилност и сигурност в региона и в света", се казва също в посланието на Рохани.

Саудитска Арабия и Израел са двете основни страни, които многократно изразиха опасения и несъгласие със сключеното ядрено споразумение, което ще позволи на Иран да засили позициите си в региона, посочва АФП.

Рохани се опита също да успокои критиците в собствената си страна, като подчерта, че ядреното споразумение не е победа само за определена политическа тенденция. "Сега, след като санкциите са отменени, е време да възстановим страната", заяви иранският президент.

След като Международната агенция за атомна енергия обяви вчера, че Иран е изпълнил условията за влизане в сила на споразумението, ЕС обявиха пълна, а САЩ частична отмяна на санкциите.

Източник: БТА