МААЕ даде зелена светлина за вдигане на санкциите срещу Иран
МААЕ даде зелена светлина за вдигане на санкциите срещу Иран / Guliver/Getty Images

САЩ официално вдигнаха санкциите срещу Иран с решение тази нощ. Държавният секретар Джон Кери потвърди с официална декларация във Виена, че Международната агенция за атомна енергия е удостоверила, че Иран изцяло е изпълнил изискваните от него ангажименти съгласно ядреното споразумение, предаде Ройтерс.

Представител на Държавния департамент съобщи, че Кери е подписал серия документи, включително сертификат за американското правителство, удостоверяващ, че Международната агенция за атомна енергия е потвърдила в доклад изпълнението от страна на Иран, и документи, позволяващи вдигането на санкциите, наложени от Конгреса на САЩ.

САЩ отменят само второстепенни санкции срещу Иран

Президентът Барак Обама, който бе упълномощил държавния секретар да вземе съответните решения, въз основа на декларацията на Кери подписа изпълнителна заповед за вдигане на американските икономически и финансови санкции.

Председателят на Камарата на представителите - републиканецът Пол Райън, категорично осъди отмяната на санкциите от администрацията на президента от Демократическата партия, предаде АФП.

Днес администрацията на Обама ще започне да вдига икономическите санкции срещу главната държава, подкрепяща тероризма в света, заяви Райън. Той допълни, че Техеран ще се възползва от тази манна небесна, за да продължи да финансира тероризма.

Източник: БТА