Рогозин пред Дарик: Трябва да преговаряте и с Москва за ПРО
Рогозин пред Дарик: Трябва да преговаряте и с Москва за ПРО / снимка: БГНЕС
Рогозин: България трябва да преговаря и с Москва за разполагане на ПРО
26164
Рогозин: България трябва да преговаря и с Москва за разполагане на ПРО
  • Рогозин: България трябва да преговаря и с Москва за разполагане на ПРО

Руският посланик в НАТО Дмитрий Рогозин обяви, че България трябва да преговаря и с Москва, а не само с Вашингтон, за разполагането на нейна територия на части от противоракетната отбрана на САЩ. В интервю за Дарик Рогозин изрази недоумението на Москва от това, че е научила за водените разговори между България и САЩ от вестниците.

"Може да се получи така, че България да се окаже участник в сговор срещу Русия с цел създаването на условия за неутрализация на нашия суверенитет. Заради това смятам, че българското политическо ръководство първо трябва да обсъди тези въпроси нe само с Вашингтон, но и с Москва, особено имайки предвид историята на нашите отношения", обясни Рогозин и допълни: „За нас е непонятно как може да се водят отделно такива преговори и само да ни уведомяват за взето решение".

„Виждаме, че българското политическо ръководство участва в някакъв замисъл, което може да има негативни последствия върху отношенията с Русия. Това много не ни се иска. Ето защо смятаме, че ситуацията не се развива правилно, тя е тревожна, предизвиква у нас голяма тревога. Разбира се, ние ще апелираме, преди всичко към Вашингтон - той е нашият стратегически партньор по въпросите на сигурността. Но не ни се иска България да стане безмълвен участник в планове, които биха могли да имат антируски характер", уточни още руският посланик в НАТО.

Цялото интервю с Дмитрий Рогозин четете ТУК