Рогозин: Американската ПРО е форма на колонизация на България
Рогозин: Американската ПРО е форма на колонизация на България / снимка: БГНЕС
Рогозин: Американската ПРО е форма на колонизация на България
26173
Рогозин: Американската ПРО е форма на колонизация на България
  • Рогозин: Американската ПРО е форма на колонизация на България

Руският посланик в НАТО Дмитрий Рогозин обяви, че България трябва да преговаря и с Москва, а не само с Вашингтон за разполагането на нейна територия на части от противоракетната отбрана на САЩ. В интервю за Дарик Рогозин изрази недоумението на Москва от това, че е научила за водените разговори между България и САЩ от вестниците. Рогозин е известен с недипломатичния си тон и с това, че казва нещата такива, каквито смята, че са.

Защо смятате, че американската противоракетна система "няма да доведе до нищо добро в Европа"?

Защото тези действия имат едностранен характер. Първо, американците решават нещо сами, след това се договарят с някоя държава на двустранна основа, а след това поставят всички пред свършен факт. Очевидно е, че това противоречи и на логиката на атлантическата солидарност в НАТО - т.е. всички държави трябва да приемат решенията постфактум, след като американците са взели решенията. Второ, това предизвиква удивление и раздразнение в Москва, защото в двустранните ни отношения с Вашингтон беше постигнато разбиране, че САЩ няма да предприемат никакви стъпки, свързани с противоракетната отбрана без предварителни консултации с Русия. Сега виждаме, че фактически се водят политически преговори, но най-важното е, че ние разбираме за това от вестниците и то след като е взето решението. Ние смятаме, че логиката трябва да бъде съвсем различна. В началото трябва да се направи анализ на ракетните заплахи, да се разбере коя страна иска да получи тези технологии, с тях тя ще заплашва ли друга страна, кога ще се появят в нея тези технологии. Трябва да има нещо като ракетен обзор. След това към държавата-нарушителка трябва да се прилага въздействие - политическо, дипломатическо, дори икономически санкции. И едва след като не се получи нищо от това може да се вземе решение за създаване на противооръжие - т.е. противоракетна отбрана. Това е нормалната логика - когато конят стои пред каруцата, а не обратното. В случая виждаме нещо друго. Няма никакви консултации за това кой заплашва, доколко е реална иранската заплаха или от други страни за използване на ракети срещу Европа. Заради това ние виждаме, че се появяват нови американски военни бази и то все по-близо, и по-близо до територията на Русия. Те се появяват на територията на източноевропейските и южноевропейските страни. И нещо повече - това са страни, които винаги са били свързани с Русия с дружески и добросъседски отношения. Има и трети момент, който също е важен. САЩ казват, че не искат да правят ПРО заедно с други страни-партньори, но всъщност дали частта на Румъния и България се състои само в предоставяне на територия? Те няма да имат възможност да повлияят върху американската ПРО по друг начин. В някакъв смисъл това е елемент дори на колониална политика. Не разбирам защо в страните, които предоставят територия за чуждо оръжие, не се обсъжда това, че те няма да имат възможност да повлияят на това срещу кого ще се използва оръжието. Затова, ако някой смята, че която и да е страна ще има възможност да обсъжда заедно с Вашингтон технологията на ПРО, тази страна или лъже собствения си народ, или тя се заблуждава много дълбоко. Американците ще държат върху копчето на противоракетната отбрана своя пръст и ничий друг пръст никога няма да се появи там.

Русия наистина ли е научила за това от вестниците?

Да.

До какво може да доведе разполагането на елементи от щита в България? Русия може ли да накаже България, ако тя се съгласи?

Знаете ли, въпросът за наказанието вероятно не трябва да бъде отправен към мен. Аз не съм привърженик на наказанията или сплашването - това не са наши методи. Във всеки случай този въпрос няма да се решава от мен. Дипломатите трябва ясно да разберат какво има предвид България, предоставяйки правото на нейна територия да има американска военна база. Най-важният въпрос е дали България знае какво оръжие ще се разположи на нейна територия. Самите американци казват, че главната заплаха за тях са иранските ракети с малък и среден обхват. Тогава ние казваме - дайте да ограничим техническите характеристики на ракетите-прихващачи, за да прихващат само ракети с малък и среден обсег. Ние настояваме ПРО да е не само колективна, в това число и с участието на Русия, но да е само за прихващане на ракети с малък и среден обсег. Какъв е смисълът сега Русия да се договаря със САЩ за съкращение на стратегическите нападателни въоръжения, а американците, под предлога на иранска заплаха, да усъвършенстват своя антиракетен потенциал. Може да се получи така, че близо до границите на Русия да се получи противоракетна система, която напълно неутрализира нашия ракетноядрен потенциал. А за нас това е единственото сериозно оръжие за защита на нашия суверенитет. Може да се получи така, че България да се окаже участник в сговор срещу Русия с цел създаването на условия за неутрализация на нашия суверенитет. Заради това смятам, че българското политическо ръководство първо, трябва, може би, все пак да обсъди тези въпроси на само с Вашингтон, но и с Москва, особено имайки предвид историята на нашите отношения. За нас е непонятно как може да се водят отделно такива преговори и само да ни уведомяват за взето решение. Второ, виждаме, че българското политическо ръководство участва в някакъв замисъл, което може да има негативни последствия върху отношенията с Русия. Това много не ни се иска. Ето защо смятаме, че ситуацията не се развива правилно, тя е тревожна, предизвиква у нас голяма тревога. Разбира се, ние ще апелираме, преди всичко към Вашингтон - той е нашият стратегически партньор по въпросите на сигурността, но не ни се иска България да стане безмълвен участник в планове, които биха могли да имат антируски характер.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че Москва ще иска обяснения за участието на България в ПРО. Кой трябва да обясни - София или Вашингтон, и какво?

Преди всичко искаме да разберем конфигурацията на плановете за стратегическа противоракетна отбрана, искаме да разберем къде ще бъдат разположени тези системи, какви ще бъдат техническите им параметри, ще имат ли географско ограничение. Тези въпроси са към американската страна. Що се отнася до България ние искаме просто да разберем знае ли тя какви видове оръжия ще бъдат разположени на нейната територия, ще участва ли тя в разширяването на американското военно присъствие, доколко позицията на България съвпада с международните й отговорности, в това число за неудължаване на военната инфраструктура на НАТО на изток. На тези въпроси трябва да отговорят хората, които взимат тези решения, т.е. политическото ръководство на България, Министерството на външните работи на България. Българите трябва да разберат, че това ни безпокои много и че имаме много повече въпроси, отколкото отговори.

Русия не се съгласи на създаването на подобна система в Приднестровския район на Молдова. Това признак на какво е?

Русия нищо не е казвала за това. Това беше изявление на президента на непризнатата Приднестровска молдовска република. Той призова за разполагането на руска система за противоракетна отбрана на нейна територия. Но руски официални лица не са правили никакви коментари на това, защото това е развитие на ситуацията в направление, което не ни се иска.

Очаквате ли България да се откаже от каквито и да е преговори с Америка за ракетния щит?

Очакваме България да води преговори за обезпечаване на целия Черноморски регион, за обезпечаване на безопасност на Балканите не само със САЩ, които се намират твърде далече. Уверени сме, че тези въпроси трябва да се решават заедно с Русия. Може и със САЩ, и с Русия, но при всички положения заедно с Русия. Защото България и Русия винаги ще бъдат заедно, винаги ще развиват културата, политическия и икономическия си живот като съседи. Америка е далече и вероятно не разбира напълно смисъла на нашите отношения. Иска ни се българите да не забравят смисъла и историята на нашите отношения и да не участват в нещо, което може да доведе до негативно изменяне на ситуацията в южната част на Европа.