Полицията се е забавила с елиминирането на стрелеца от Тексас. Това твърдят свидетели и част от родителите на жертвите. Във вторник 18-годишният Салвадор Рамос уби 19 четвъртокласници и двама учители в началното училище Роб.

В същото време щатските власти потвърдиха, че убиецът е бил в учебното заведение около час преди да бъде убит.
 

Тексас стрелба
БГНЕС

Радев към Байдън за стрелбата в Тексас: Това престъпление трябва да бъде заклеймено

Хуан Каранса, който бил свидетел на случващото се, разказа пред Асошиейтед прес, че наоколо се чували викове и призиви към полицаите да „влязат в училището“. Но 24-годишният мъж, който живее в непосредствена близост до учебното заведение сподели, че униформените сякаш не чували.

Всички 19 застреляни деца в Тексас са били четвъртокласници

Хавиер Казарес, чиято дъщеря е сред жертвите на нападението, каза пред информационната агенция, че заедно с други хора наоколо са искали да влязат в училище Роб, защото по думите му полицията "не е правила нищо дълго време".
 

Тексас стрелба
БГНЕС

От шерифския офис от своя страна коментираха, че въоръженият мъж се е заключил в класната стая, до която след това полицаите са били "затруднени да получат достъп". Стивън МакКроу, директор на отдела за обществена безопасност в Тексас, заяви на пресконференция в сряда, че въоръженият мъж е бил на мястото между 40 минути и час, преди правоприлагащите органи да успеят да го „задържат“.

19 деца и двама възрастни загинаха при масова стрелба в училище в САЩ

Междувременно шефът на американския граничен патрул Раул Ортис каза пред CNN, че десетки офицери са отговорили на стрелбата и "не са се поколебали". „Те влязоха в тази класна стая и се погрижиха за ситуацията възможно най-бързо“, подчерта той.

Въоръженото нападение в Увалде - малка община на около час път от мексиканската граница, е най-смъртоносният инцидент в американско училище от години насам и последното в поредицата от кървави случаи на насилие с огнестрелно оръжие в Америка.
 

Тексас стрелба
БГНЕС

При нападението в училището, в което учат над 500 ученици, предимно от испански произход и в неравностойно икономическо положение, бяха ранени и повече от десет деца.

BBC