Родените с микроцефалия бебета в Бразилия имат влошено зрение
Родените с микроцефалия бебета в Бразилия имат влошено зрение / БГНЕС

Бебета, родени с микроцефалия, характеризираща се необичайно малък размер на главата и мозъчни дефекти - малформация, която се свързва с разпространението на вируса Зика в Бразилия, страдат от сериозно увреждане на зрението и вероятно на слуха, предаде Ройтерс, позовавайки се на бразилски лекари.

Половината от 135-те бебета, изследвани в център за рехабилитация в североизточния бразилски град Ресифе, са с ограничено зрение заради деформирани очни нерви и ретини. Много от новородените са кривогледи.

Превръща ли се вирусът Зика в глобална заплаха?

"Очите им са увредени до живот. Между 40 и 50 процента от тях имат сериозни очни дефекти", казва офталмоложката Камила Вентура. Специалистката и екипът й са написали писмо до британското списание "Лансет", сигнализирайки медицинската общност за проблемите с очите, открити при родени в Бразилия бебета с микроцефалия. Смята се, че малформацията се дължи на зараза на майките с вируса зика в началните стадии на бременността.

Какво трябва за знаем за вируса Зика?

В центъра за рехабилитация "Алтино Вентура" в Ресифе специалистите тестват зрението и слуха на бебетата, за да проверят дали те виждат и чуват, преди да бъдат подложени на терапия за стимулиране на мозъка.

Източник: БТА