/ / iStock/Getty Images
Тревожи ли ви новият коронавирус? Отговор на безпокоящите ви въпроси може да даде робот с височина 1,5 м, предаде Ройтерс. Симпатичният Промобот с дружелюбно лице от понеделник се намира на „Таймс скуеър“ в Ню Йорк, за да предоставя на всички желаещи информация за новия вирус.

Новият тренд в маникюра – коронавирусчета върху ноктите (ВИДЕО)

Любопитни минувачи спират, попълват кратък въпросник върху сензорен екран, прикрепен към гърдите на робота, и дори повеждат разговор с машината. 



Промобот е създаден от стартъп компания със седалище във Филаделфия, която разработва автономни роботи за бизнеса и се ръководи от група руснаци. „Създадохме специален софтуер за откриване на симптомите на коронавируса“, обяснява директорът на отдела за бизнес развитие Олег Киворкуцев.

СЗО: Коронавирусът може да се разпространява и от хора, които не са били в Китай

„Наясно сме колко е важен проблемът, хората са нервни и уплашени. Ако обаче те разберат някои прости неща, например какви са симптомите на вируса или какво трябва да направят, за да се предпазят, всичко ще бъде наред и хората ще бъдат доволни“, допълва той.



Роботът в действителност не открива вируса. Той пита за наличието на обичайни симптоми като температура. Ако човек отговори отрицателно, избирайки между бутоните за „да“ и „не“ на екрана, получава успокоително съобщение. „Идеята е изключително умна“, казва Тара Хийли, гостенка в Ню Йорк от Лондон.
БТА