Матео Салвини
Матео Салвини / БГНЕС
Бившият италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини бе изправен днес пред съда по обвинения в отвличане. Причината е, че през 2019 г. крайнодесният политик не позволи на испански кораб със спасени мигранти да влезе в пристанище в Сицилия и той остана дни наред в морето.

Това е първият започнал процес срещу Салвини, който бе министър на вътрешните работи от 2018 до 2019 г. в трудна коалиция между популисткото Движение 5 звезди и неговата крайнодясна партия Лигата.

Лодки със стотици мигранти пристигнаха на италианския остров Лампедуза (СНИМКИ)

Салвини присъства на първия ден от делото в Палермо. Днешното заседание бе посветено главно на процедурни въпроси. Политикът настоя, че отказвайки на кораба "Оупън армс" да акостира в италианско пристанище, е изпълнявал дълга си. Корабът превозваше 147 мигранти, спасени в Средиземно море край бреговете на Либия.

На процеса показания ще даде и холивудският актьор Ричард Гиър, който посети мигрантите на кораба. Салвини използва днес утвърждаването на списъка със свидетелите, за да омаловажи значението на делото, щом свидетел е холивудският актьор. "Колко сериозен е процес, на който Ричард Гиър идва от Холивуд, за да свидетелства колко лош съм", каза бившият външен министър. Не е ясно дали Гиър ще се яви в съдебната зала, за да разкаже за условията на кораба, или ще свидетелства по друг начин.

Матео Салвини на съд заради блокирането на мигранти

На процеса като свидетели ще бъдат призовани също Джузепе Конте, който бе начело на правителството, в което министър бе Салвини, и други политици, включително сегашният външен министър Луиджи де Майо, който е бил министър на труда и социалната политика в тогавашния кабинет. Изслушването на свидетелите се очаква да започне на 17 декември, за когато е насрочено следващото заседание, предаде ТАСС, цитирайки италианската агенция АНСА.

Прокурорите обвиняват Салвини в неизпълнение на служебни задължения и отвличане заради отказа му да пусне през август 2019 г. кораба в италианско пристанище. Ако бъде признат за виновен той може да получи 15 години затвор, предаде ДПА.

Конфликтът през август 2019 г. продължи почти три седмици и някои мигранти от отчаяние се хвърлиха в морето. Малка част от мигрантите бяха откарани по хуманитарни и здравни причини на сушата, а на останалите 83 в край сметка бе позволено да слязат на сушата на остров Лампедуза.

По-рано тази година съд в Катания, Сицилия, реши да не съди Салвини заради подобен случай, при който 116 мигранти бяха държани пет дни на кораб на италианската брегова отбрана, също през 2019 г.
БТА