Кирил Серебренников
Кирил Серебренников / Guliver/Getty Images
Московски съд продължи домашния арест на режисьора Кирил Серебренников, обвинен за злоупотреба със средства от бюджета на културното министерство за художествен проект, предадоха Франс прес и ТАСС.

Съдията Наталия Дудар заяви, че по искане на следствието мярката за неотклонение на Серебренников се продължава до 22 август.

До 19 септември е продължен домашният арест на София Апфелбаум, бивш служител в културното ведомство, директор на Руския академичен младежки театър, обвиняема по същото наказателно дело.

Обвинения са повдигнати също така срещу продуцентите Алексей Малобродски, Юрий Итин и Екатерина Воронова. Отделно се разглежда делото срещу бившия счетоводител на неправителствената организация "Седмо студио", направила самопризнания.

Местата в киносалона не стигнаха за всички желаещи да видят „Лято“ в Кан

Според следствието обвиняемите са присвоили 133 милиона рубли бюджетни средства от общо 214 милиона, отпуснати през 2011-2014 г. на "Седмо студио" за развитие и популяризиране на съвременното руско изкуство в рамките на проекта "Платформа" на режисьора Серебренников.

Кирил Серебренников
Guliver/Getty Images

"Това, което става с мен сега, е абсурд. В материалите по делото няма нищо, освен абсурд. Всички пари в брой са плащани през касата срещу подпис и са харчени само за проекта "Платформа", цитира ТАСС изявление на режисьора.

Вижте снимки от премиерата на "Лято" в Кан в галерията тук

Предния ден на Международния театрален фестивал в Авиньон бе отправен призив за освобождаване на руския театрален и кинодеец. Също както на фестивала в Кан, на една от трибуните там бе поставен празен стол в знак на почит към Серебренников, посочва АФП.

Арестът на Серебренников през август м. г. предизвика шокова вълна в артистичните среди в Русия и на международно равнище, напомня Франс прес.
БТА