Кирил Серебренников не присъстваше на премиерата, тъй като е поставен под домашен арест за присвояване на бюджетни средства
Кирил Серебренников не присъстваше на премиерата, тъй като е поставен под домашен арест за присвояване на бюджетни средства / Gulliver/Getty Images
Премиерата на филма "Лято" на руския режисьор Кирил Серебренников се състоя в рамките на 71-вия международен кинофестивал в Кан, съобщиха ТАСС и Франс прес. 

Вижте снимки от премиерата на "Лято" в Кан в галерията тук
 
Прожекцията на филма събра около 3000 зрители в киносалона "Люмиер" на Фестивалния дворец. Повече зрители киносалонът не можеше да побере. Желаещите да видят филма бяха значително повече.

На премиерата на Лято на Кирил Серебренников в Кан
На премиерата на „Лято“ на Кирил Серебренников в Кан Gulliver/Getty Images

В "Лято" се говори за основаването на Ленинградския рок клуб и записа на първия албум на групата "Кино". След края на прожекцията зрителите дълго аплодираха филма на Серебренников и работата на снимачния екип. Във филма са се снимали Тео Ю в образа на Виктор Цой, Роман Билик (Майк Науменко) и Ирина Старшенбаум (Наталия Науменко).
 
В съответствие с новите правила на кинофестивала в Кан вече не се предвиждат предварителни прожекции за пресата. И зрители, и кинокритици видяха за пръв път филма на премиерата му.

На премиерата на Лято на Кирил Серебренников в Кан
На премиерата на „Лято“ на Кирил Серебренников в Кан Gulliver/Getty Images

Генералният директор на фестивала Тиери Фремо изрази съжалението си във връзка с отсъствието на режисьора на "Лято" в Кан. Кирил Серебренников не присъстваше на премиерата, тъй като е поставен под домашен арест за присвояване на бюджетни средства.
 
Продуцентът на филма Иля Стюарт заяви, че "Лято" ще се появи по руските екрани на 7 юни.
 
„Мъртви души“ е вероятно най-дългият филм, показван в Кан
 
В рамките на фестивала бе прожектиран вероятно най-дългият филм, показван някога в Кан - документалната лента "Мъртви души" с времетраене 8 часа и 16 минути, заснета от китайския режисьор Ван Бин.
 
Чрез свидетелските показания на петнайсетина души филмът представя трагедия, свързана с "лагер за превъзпитание" в пустинята Гоби, където през 50-те години на миналия век са изпратени около 3000 политически затворници. Властите затварят лагера през 1961 г.
 
"Прелетни птици" показва началото на трафика на марихуана
 
Петнайсетдневката на режисьорите бе открита с прожекция на колумбийския филм "Прелетни птици" на Сиро Гуера и Кристина Гайего.
 
Филмът показва началото на трафика на марихуана през 70-те години на миналия век в Колумбия и създаването на мрежа от наркотрафиканти сред племе в северната част на страната.
 
"Искахме във филма да се говори за трафика на наркотици, без да се възвеличават престъпниците", отбеляза Гайего

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА