/ БГНЕС
Руският природен газ продължава да тече към Европа в петък, въпреки ултиматума от руския президент Владимир Путин, че ще го спре, ако европейските клиенти не започнат да плащат за него в рубли, пише Reuters, като отбелязва, че това е най-сериозната контрасанкция на Москва в светлината на нашествието в Украйна.

Западните санкции, наложени заради агресията, отрязаха Русия от голяма част от световната търговия, но бяха направени изключения за петрола и газа.

Руският държавен глава подписа заповед, определяща петък като краен срок за купувачите от „неприятелски“ страни да плащат за газ с рубли или подаването на суровината да бъде спряно, искане, което западните клиенти отхвърлиха като опит за промяна на условията на договори, предвиждащи плащане в евро. Германия, най-големият купувач, нарече това "изнудване" и предупреди тази седмица за потенциално извънредно положение, ако доставките бъдат ограничени.

Но в петък нямаше признаци за незабавно прекъсване. Потоците останаха стабилни през два от трите основни газопровода, които доставят руски газ в Европа - Северен поток 1 през Балтийско море и в Словакия през Украйна.

Потоците през другия основен маршрут, газопровода Ямал-Европа през Беларус, бяха в обратна посока, сега доставяйки газ от Германия до Полша, но това се случва от време на време и не означава непременно нова политика.

Газпром, руският държавен газов гигант, заяви, че продължава да снабдява Европа през Украйна в съответствие с исканията на потребителите, които са намалели само частично от четвъртък.

Източник разясни пред Reuters, че някои договори включват доставка на газ преди плащанията, което предполага, че крановете може да не бъдат затворени веднага.
Reuters