Решават съдбата на Румяна Желева
Решават съдбата на Румяна Желева / снимкa: Reuters
Решават съдбата на Румяна Желева
25153
Решават съдбата на Румяна Желева
  • Решават съдбата на Румяна Желева

Европейският парламент започва сесията си в Страсбург, по време на която трябва да стане ясно дали българският външен министър Румяна Желева ще бъде одобрена за член на Европейската комисия.

Тази вечер депутатите ще се съберат на четиридневна сесия в Страсбург, като се очаква през следващите дни да бъде решено дали Румяна Желева ще стане европейски комисар. По време на изслушването й в Брюксел тя получи обвинения в конфликт на интереси и некомпетентност.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу я защити с общи думи, Желева получи подкрепата и на Европейската народна партия, на която е заместник-председател. Сред другите въпроси, които ще се обсъждат, е изборът на европейски омбудсман. Кой е той, ще стане ясно в сряда, когато в таен вот депутатите ще избират между Виторио Ботоли, Никифорос Диамандурос и Пиер-Ив Моне.

Европейският омбудсман разглежда оплакванията на граждани от лошо отношение на институциите на Европейския съюз. Ще се обсъжда и обстановката в Хаити след силното земетресение там, демократизацията в Турция, предстоящото председателство на Европейския съюз от Испания.