Ренци с предложение - обвързва мигрантите с еврофондовете
Ренци с предложение - обвързва мигрантите с еврофондовете / БГНЕС, архив

Италианският премиер Матео Ренци изрази мнение, че ако страни от Източна Европа не покажат солидарност в борбата с миграцията, според него би било абсолютно нормално големите страни да не проявят солидарност по изплащането на сумите от европейските фондове.

Борисов притеснен - не се съгласили с него за затваряне границите на ЕС

Ренци посочи в Рим, че е изложил предложението си на срещата на върха в Брюксел миналата седмица. "Полша, Чехия, Словения и Унгария харчат европейски регионални фондове, а са против плана за разпределяне на бежанци, които пристигат по море от Италия и Гърция", коментира той.

Путин назова предварителното условие за решаване на бежанската криза в Европа

Италианският премиер предупреди, че Рим ще има твърда позиция на предстоящите преговори за нейната част в бюджета на ЕС за следващия програмен период 2020 -2026 г. като отговор на антиимигранстките позиции на страните от Вишеградската четворка.
В същото време министър-председателят посочи, че „Италия вече не е проблем на Европа".

Уикилийкс публикува секретен доклад за мигрантите

"Италия е силна и стабилна и все още има какво да направи. Аз все още имам същия глад за реформи като в първия ми ден в кабинета", заяви Ренци. По думите му никоя друга европейска държава не е извършила толкова много реформи в толкова кратък период от време като Италия.

Източник: БГНЕС