Борисов притеснен - не се съгласили с него за затваряне границите на ЕС
Борисов притеснен - не се съгласили с него за затваряне границите на ЕС / netinfo

Министър-председателят Бойко Борисов определи като тежко заседанието на Европейския съвет, тъй като трудно може да се намери консенсус.

Повечето от колегите му на Евросъвета не подкрепяли идеята за незабавно затваряне на външните граници на ЕС за мигрантите.

Еврокомисарят по миграцията: България е на стратегически кръстопът, носите отговорност

"След като не се съгласяват с моето предложение да се затворят незабавно всички външни граници на ЕС, без да искат, колегите постепенно узаконяват беззаконието. Защото сега всеки, откъдето иска може да влиза в която иска държава на Европа. Не съм съгласен, но колективът така реши", добави Борисов.

Той коментира и последните решения на някои страни да не приемат мигранти или да сложат определени квоти - като Австрия:

"Питах колегите - като ги сумирате тези, които могат да дойдат в Европа, става една определена цифра. Но какво се случва с тези, влезли в България, Гърция и др., те къде отиват? И защо тези горещи точки да са в ЕС? Ако има КПП и твърди граници, тези, за които няма място, да чакат отвън. А ние ги вкарваме и започва спор между държавите в ЕС. Къде ще дойде потокът от тези мигранти? Ще дойде в България. Как да се съглася с това нещо", добави премиерът.

Орбан при среща с Борисов: Европейците са застрашени, особено жените

Относно темата за Великобритания той посочи, че крайната цел е да се запази единството на ЕС, което е много важно и за България.

В отговор на журналистически въпрос за промяната в акционерната собственост в „Булгартабак" Борисов заяви, че той носи отговорност за наемането след конкурс на банката за приватизационната сделка. „Оттам нататък, като частни търговски дружества - кой какви акции има и как ги търгува, не е наша отговорност", заяви премиерът.

Той съобщи, че е спряна обществената поръчка за почистването на Летище София от външна фирма, след като чистачка от аерогарата се е свързала с него.