В началото на новата седмица случаите на заразяване с коронавирус в света надхвърлиха 250 милиона, предаде Ройтерс. Някои страни в Източна Европа регистрираха рекорден брой заразени, въпреки че вълната на заразяване с варианта Делта на коронавируса започва да отшумява и много страни разхлабват ограниченията, свързани с търговията и туризма.

Средният брой на случаи на заразяване е намалял с 36 процента през последните три месеца, става ясно от анализ на Ройтерс. С вируса обаче продължават да се заразяват по 50 милиона души на всеки 90 дни. Предполага се, че това се дължи на варианта Делта.

COVID-19 у нас: Новите случаи за последните 24 часа

За сравнение, беше необходима около година за регистрирането на първите 50 милиона случая на заразяване с коронавирус.

Здравни експерти хранят оптимизъм, че много държави са преодолели най-лошия период от пандемията благодарение на ваксините и на естествената защита, която организмите формират при контакт с вируса. Те обаче се опасяват, че по-студеното време и предстоящите събирания по повод зимните празници могат да доведат до по-голяма заболеваемост.

"Мислим, че от сегашния момент до края на 2022 г. ще успеем да установим контрол върху вируса Е и значително ще намалим броя на заразените и на смъртните случаи", заяви пред Ройтерс на 3 ноември представителката на СЗО Мария Ван Керхов.

Нова надежда в битката срещу COVID-19: Две лекарства са на финалната права за употреба

Броят на заразените продължава да расте в 55 страни по света, като в Русия, Украйна и Гърция бяха регистрирани рекордни нива на случаи на заразяване.
Източна Европа е един от регионите с най-малко хора, ваксинирани срещу COVID-19, отбелязва Ройтерс.
БТА