Белгийските власти съобщиха, че в последните дни в страната се наблюдава невиждан от началото на пандемията от COVID-19 ръст в броя на новозаразените - с 82 на сто на седмична основа.

От началото на годината средно на ден се заразяват около 28 000 души, а националните вирусолози очакват този брой скоро да се удвои. Белгийският противоепидемичен щаб заседава днес и едно от очакваните решения е да бъде възстановено задължението за работа от дома за всички, за които това е възможно, пет дни в седмицата, вместо четири, както досега. За да не спре икономиката онези, които могат да работят само в офис, ще трябва да бъдат неподвижни, за да спазват безопасно разстояние от колегите.

Белгия ще разполага с хапчетата против COVID-19 до края на месеца

Данните сочат, че вариантът Омикрон води до 50-70 на сто по-малко случаи на постъпили в болница, уточняват експертите. Отбелязва се, че този вариант засяга всички поколения, освен най-възрастните хора.

Медиите днес съобщават, че Белгийската лекарска колегия е наказала медици, които са убеждавали пациентите си да не се ваксинират срещу новото заболяване. Някои от засегнатите получават наказание с лишаване от професионални права за две години.

Уточнява се, че медиците могат да не участват във ваксинационните кампании, но нямат право да разубеждават пациенти от имунизация, особено ако не разполагат с научни основания. За миналата година по тази причина в страната са били наказани 22-ма лекари и се водят още 90 проверки.
БТА