16 от страните в Европейския съюз са поставени в така наречената „червена зона”
От днес Австрия въвежда мерки за пристигащите от 16 области на България. Сънародниците ни ще могат да влизат в страната само с PCR тест.

На този фон, Франция реши да възобнови извънредното положение, след като регистрира поредния мрачен рекорд и за първи път прехвърли прага от 30 000 новозарезени за едно денонощие.

Заради коронавируса Франция въведе вечерен час. 20 милиона французи няма да имат право да напускат домовете си след 21:00 часа. Мярката ще важи за период от минимум 6 седмици.

12 000 полицаи ще следят за спазване на й. Това разгневи много французи и политически фигури. Тържествата и сватбите също са забранени. Само за ден страната отбеляза над 30 000 заразени.  

„Ако се придържаме към вечерния час в продължение на шест седмици, ако поемем колективна отговорност за намаляване на контактите помежду ни, смятаме, че ще можем да започне постепенно отваряне”, каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

СЗО: Маски и дистанциране ще спасят 281 000 живота в Европа до 1 февруари

Придвижването навън след 21.00 часа ще бъде възможно само с декларация, удостоверяваща уважителна причина - работа или нужда от медицински услуги. Глобата за нарушители е 135 евро.

„Ще живеем с вируса поне до лятото на 2021 година”, заяви Макрон. Въпреки крутите мерки, вирусът е под контрол. Това увери френският президент. „Не сме изгубили контрол. Намираме се в тревожна ситуация, което означава, че не трябва нито да оставаме бездейни, нито да изпадаме в паника”, каза още Макрон.

И макар не с ваксината, която всички очакват, Франция започна масово ваксиниране на населението срещу грип. Целта на кампанията е да достигне до 75 %  от най-рисковите групи и същевременно да намали натиска върху здравната система заради големия брой на случаи с коронавирус.

СЗО скептична за ефективността на 4 препарата срещу COVID-19

„Вчера, само за ден сме продали 150 ваксини. Количество, което обикновено продаваме за две седмици. Определено тази година хората са много по-отговорни към ваксинирането”, обясни фармацефтът Полин Котан.

COVID-19 циркулира активно не само във Франция, но и в цяла Европа. Старият континент регистрира 100 000 новозаразени само за ден и изпревари най-силно засегнатия регион в света - Съединените щати.

16 от страните в Европейския съюз са поставени в така наречената „червена зона” заради високия брой на болни с коронавирус. Това налага известни ограничения при пътуване. Сред високорисковите държави са Франция, Испания, Полша и Великобритания.

От събота Австрия въвежда изисквания за българи от 16 области

Пътуващите от тези държави ще бъдат подлагани на допълнителни рестрикции спрямо идващите от страни, класирани в „зелени зони” като Норвегия, Финландия и Гърция.


Европейският център за контрол и превенция на болестите декорира Италия в оранжево, което също налага редица изисквания за влизане и излизане от нейната територия. В класацията не фигурират Германия, Австрия, Швеция и Дания, които не са пожелали да дадат данни за своите държави.

„Времето ни изтича. Всеки трябва да направи необходимото, за да избегнем опустошителните здравни, социални и икономически последици от въвеждането на обща карантина”, каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

Франция въвежда антигенни тестове по летищата от този месец

И докато Великобритания се бори с втората вълна от COVID-19, Лондон премина в зона с висок риск на разпространение на вируса. Обединеното кралство забрани продажбата на алкохол в парламента и наложи вето върху частните събирания в столицата и още 7 региона. Кметът на Лондон предупреди за тежка зима.

Германската провинция Бавария ще приема пациенти за интензивно лечение от съседна Чехия. Случаите на коронавирус в страната растат с бързи темпове, като само за октомври са се удвоили.

Чешкият лекарски съюз призова медиците заминали в чужбина, да се върнат у дома за да помагат, а баварският министър-председател - Маркус Зьодер, подчерта значимостта на битката с коронавируса и в други аспекти.

Рекорд: Над 700 000 нови случая на Covid-19 в Европа за седмица

„Всяка минута, която чакаме, ни струва ужасно скъпо. Бих казал дори, че благоденствието на Европейския съюз е заложено на карта! За сега Европа изостава в битката си с пандемията!

Това, което се случва в момента, може да окаже огромна влияние на позициите на континента ни в световната икономика и политика. Затова е жизненоважно да действаме решително!”, каза Зьодер.

И докато България остава една от най-либералните в Европа по отношение на противоепидемичните мерки, въпреки растящия брой на заболели, то съседна Сърбия въведе задължително носене на маски на всички открити и закрити места извън дома.
nova.bg