/ БТА
Франция и Дания официално преустановиха депортирането на мигранти към Афганистан, предаде Франс прес. Причината за това са сраженията между талибаните и афганистанските сили за сигурност.

По-рано тази седмица Германия и Нидерландия също спряха депортациите, отбелязва ДПА. По техни данни връщането на афганистанци от френските власти на практика са били спрени още от миналия месец.

Талибаните продължават настъплението си в Афганистан - превзеха Кандахар

На 11 юли Афганистан призова европейските страни да преустановят депортациите през следващите три месеца заради ожесточаването на боевете в страната. Швеция и Финландия също преустановиха депортирането на афганистанци след този призив.

"Решението на афганистанското правителство означава, че ние на практика не можем да извършваме принудително връщане на хора в Афганистан преди 8 октомври тази година, защото за принудителното връщане е необходимо афганистанските власти да имат готовност да поемат депортираните на границата", заяви пред Франс прес датският министър по миграционните въпроси Матиас Тесфайе.

Талибаните с нова офанзива - превзеха столица на афганистанска провинция

Германия и Нидерландия обявиха в сряда, че спират депортациите към Афганистан на кандидатите за убежище с отхвърлени молби.