/ Getty Images
Полицията разшири обхвата на разследването на твърденията за корупция в Европейския парламент, като включи още един политик - белгийския евродепутат социалист Мария Арена.

Повече от година след т.нар. скандал "Катаргейт" белгийските детективи за първи път разпитват Арена като заподозряна, според говорителя на федералната прокуратура Ерик Ван Дуйс.

В продължение на месеци името на Арена се свързваше с други заподозрени, замесени в предполагаемата корупционна група, но нейното собствено участие оставаше загадка. От самото начало белгийският депутат категорично отрича да е извършвала каквито и да било престъпни действия.

Досега полицията не я беше разпитвала, въпреки че събираше информация за връзките ѝ с Пиер Антонио Панзери, бивш член на ЕП, който сключи споразумение с прокуратурата и призна, че е вземал пари от Катар, Мароко и Мавритания в замяна на политически услуги в Парламента на ЕС.

Нито Арена, нито нейният адвокат отговориха на молбата за коментар от "Политико".

"Не се самоизключвай от играта, защото, ако си в играта, тогава ще натрупам повече пари", казал Пансери на Арена през август 2022 г. по време на обяд във вече несъществуващата пицария "Салварино" в Брюксел, според полицията.

Миналото лято властите нахлуха в имотите на Арена в Брюксел в присъствието на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, като откриха голяма сума пари в апартамента на един от синовете ѝ. Това обаче не е пряко свързано с разследването на "Катаргейт".

Арена е член на групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент и на Белгийската социалистическа партия.

Служител на ЕС заяви, че не е постъпвало искане от белгийските власти за снемане на имунитета ѝ - предпоставка, за да може полицията да я арестува.

На трима други членове на ЕП - Ева Кайли, Андреа Козолино и Марк Тарабела - са повдигнати предварителни обвинения в рамките на разследването. Адвокатите на заподозрените твърдят, че има сериозни проблеми с начина, по който белгийците са провели разследването.

"Ние не коментираме текущи съдебни разследвания", каза говорител на социалдемократите.
БГНЕС