/ БГНЕС
Президентът на Република Южна Африка Сирил Рамапоса и германската канцлерка Ангела Меркел се обявиха за водеща роля на африканските страни в разрешаването на либийската криза, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Без компетентното африканско участие ние не можем да се справим с този проблем", каза Меркел на съвместна пресконференция с Рамапоса в Претория, където е на посещение.
Южноафриканският президент от своя страна нарече либийския проблем "уникален" заради това, че в него са въвлечени редица извънафрикански страни. Очаквам "много по-ясна африканска позиция" след предстоящата двудневна среща на върха на Африканския съюз в Адис Абеба, започваща в неделя, добави той.

Меркел отива на тридневна обиколка в Африка

Двудневното посещение на германската канцлерка Ангела Меркел в РЮА започна днес с преговори по въпросите на търговията, инвестициите и сътрудничеството в Съвета за сигурност на ООН, в който и двете страни сега членуват с 2-годишен мандат.

РЮА е най-големият търговски партньор на Германия в Африка, а Германия е вторият по обем търговски партньор на РЮА след Китай.
 


Южноафриканският президент каза на гостенката си, че неговата страна се надява да се поучи от опита на Германия за преход от въглища към възобновяеми енергийни източници, за да се справи с климатичните промени и с недостига на електроенергия, който кара много чуждестранни фирми да преразглеждат бизнес проектите си в Южна Африка.

Рамапоса призова повече германски фирми да развиват бизнес в РЮА - страна с близо 30-процентна безработица, където оперират 600 германски компании. Той нарече Германия "един от най-стратегическите партньори на Южна Африка".

Утре Меркел ще продължи африканската си обиколка с посещение в Ангола.
БТА