/ Gulliver/Getty Images
Канцлерът на Германия Ангела Меркел замина днес на 3-дневна африканска обиколка в опит да засили търговските и икономическите връзки с Република Южна Африка (РЮА) и Ангола, предаде ДПА.

Според правителствени източници в Берлин канцлерът, придружавана от високопоставена бизнес делегация, желае да изрази подкрепа за реформите в двете държави и да потърси сближаване в икономическата област.

Меркел e готова на промени в договора на ЕС

Утре Меркел ще бъде ще бъде посрещната от южноафриканския президент Сирил Рамапоса, след което ще има двустранни преговори. Предвидено е тя да присъства на заседания около кръглата маса на бизнесмени от двете страни, както и да се срещне със студенти от университета в Претория.

В петък Меркел ще разговаря с президента на Ангола Жоау Лоуренсу и ще участва в германо-анголски бизнес форум. Предвижда се да бъдат подписани двустранни споразумения и договори.

Меркел: След Брекзит интересите на Великобритания и ЕС се разделят

Германската неправителствена организация ONE, който води кампания срещу крайната бедност и за превенция на заболявания, приветства мисията на Меркел, но я призова да поиска прозрачност в разследването на корупционния скандал с Изабел душ Сантуш, дъщеря на бившия анголски президент Едуарду душ Сантуш.
БТА