/ Thinkstockphotos
Три мумифицирани животни от древен Египет - змия, птица и котка - бяха анализирани от изследователи с помощта на 3D сканиране с висока разделителна способност.

Изследователите успяха да разкрият подробно мистериозното съдържание на мумиите и да определят вероятните причини за тяхната смърт, съобщава “Science Repports“.

Две миниатюрни мумии изненадаха археолозите

Мумиите на възраст над две хиляди години принадлежат към колекцията на Египетския център на Университета на Суонзи във Великобритания. В хода на предишни изследвания учените определиха кои животни принадлежат към останките, но сега те са получили триизмерни изображения с разделителна способност 100 пъти по-висока, отколкото с медицинска томография. Това позволява да се направи анализ на останките до най-малките кости и зъби.

Учените са определили, че една от мумиите е принадлежала на коте на възраст под пет месеца, което най-вероятно е било удушено. Птицата е подобна на евразийска ветрушка, а змията е млада египетска кобра. Следите от увреждане на бъбреците показват, че змията е страдала от дехидратация през целия си живот. Тя служи като жертва на боговете и е била пребита до смърт, както е посочено от счупените кости.

Мумия на 3000 години „проговори“ (ВИДЕО)

Древните египтяни мумифицирали животни, включително котки, ибиси, ястреби, змии, крокодили и кучета. Понякога те са били погребвани заедно с техния собственик или като храна за отвъдното. Най-често обаче те са били принасяни в жертва, след което останките са били балсамирани от свещениците. Смята се, че по този начин са създадени около 70 милиона мумии на животни.
БГНЕС