/ Gulliver/Getty Images
Двете миниатюрни мумии, открити в Египет, бяха изследвани със скенер, чийто образ показа, че в тях няма човешки останки, както очакваха археолозите.

Мумиите с дължина 45 сантиметра, във формата на човешко тяло, са били в музей в Хайфа от десетилетия, но досега не са проучени подробно, тъй като се смятало, че в тях е сърцето на починалия, в чийто саркофаг са намерени.

След изследването с компютърна томография, беше установено, че в тях няма човешки останки. В едната е установена смес от зърно и кал, а в другата мумифицирана птица, най-вероятно сокол.

"Птицата няма ляв крак, но никой не знае защо", каза д-р Марсия Джавит, която е изследвала мумиите.

Засега се знае, че те са на повече от 2000 години, казва Рон Хилел от музея в Хайфа, където се съхраняват.

Изучаването на мумиите започва съвсем случайно, когато по време на инвентаризацията в музея установяват, че не знаят нищо за тях. В съществуващите бележки се споменава, че съдържат останките на мумифицирано сърце, но това не изглежда логично за експертите, защото сърцето обикновено се оставя вътре в тялото, тъй като според вярванията на древните египтяни то играе решаваща роля за вечния живот.

Мумията, пълна с кал и зърнени зърна, е направена във формата на Озирис - бог, който символизира вечния живот и плодородието. По време на фестивала, посветен на него, обясняват специалистите, такава смес от кал и зърна е потопяна във вода, след което зърното започва да покълва, което е символ на ролята на Озирис като бог на живота и плодородието.

Втората мумия, която съдържа останките на птица, е във формата на бог Хор. Този бог според египетската митология има глава на сокол и е син на Озирис и богинята Изида.
БГНЕС