Убиецът на трима души в три отделни нападения в южните френски градове Каркасон и Треб Редуан Лакдим е действал сам, заяви френският вътрешен министър Жерар Колон, цитиран от Франс прес.

Заложническа драма във Франция завърши с трима убити (СНИМКИ/ВИДЕО)

В нападенията, определени от властите като терористична проява, има и четирима ранени. "Името му е Редуан Лакдим, на 26 години. Бил е известен на полицията за дребни закононарушения. Следяхме го и смятахме, че не е радикализиран, но той внезапно премина към действие", каза Колон пред журналисти в Треб.

Въоръжен взе заложници в супермаркет
БГНЕС

Лакдим, койтовзе заложници в супермаркет в Треб, бе застрелян от силите на реда. В акцията срещу Лакдим са простреляни жандармерист и друг военен. Простреляният жандармерист е 45-годишен подполковник. Той доброволно се сменил с един от заложниците, когото терористът държал като жив щит, заяви Колон, цитиран от ДПА.

Жандармеристът оставил мобилния си телефон включен на една маса, което позволило на силите за сигурност да чуват ставащото в супермаркета. Когато чули изстрели, специалните части нахлули в супермаркета и застреляли Лакдим.

Въоръжен взе заложници в супермаркет
БГНЕС

Вътрешният министър похвали жандармериста за "геройската му проява". "Искам да похваля храбростта на подполковника, който е тежко ранен. Той се смени със заложника, когото терористът държеше пред себе си като прикритие. Това е геройска проява", заяви Колон.
Радикалната ислямистка групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападенията в Южна Франция, но не даде доказателства в подкрепа на това твърдение, предадоха Франс прес и Ройтерс. В изявление на агенция Амак в приложението Телеграм ИД заявява, че нападателят бил "войник на халифата, който действал в отговор на призива" на ИД да се нападат страните членки на международната антиджихадистка коалиция.
БТА