Учени разкриват молекулярния механизъм на цитокиновата буря, предизвикана от новия коронавирус, посочва електронното издание "Медикъл експрес".

През последните четири години патогенът, отговорен за COVID-19 - SARS-CoV-2, зарази над 770 милиона души и причини смъртта на повече от 6,9 милиона души по света. Вирусът води до производството на различни цитокини, което е в основата на цитокиновата буря. Тя се оказва критичен фактор, допринасящ за смъртността на пациентите с КОВИД-19. Точните механизми, чрез които SARS-CoV-2 предизвиква цитокинова буря, не са известни.

Учени откриха природно лекарство срещу COVID-19

За да отговори на този въпрос, изследователски екип, ръководен от проф. Сюе Юанчао от Института по биофизика на Китайската академия на науките, създава профил на взаимодействията между РНК на SARS-CoV-2 и РНК на гостоприемника на вируса.

Проучването, публикувано в Molecular Cell, за първи път разкрива молекулярните тънкости на начина, по който РНК на SARS-CoV-2 взаимодейства с иРНК на гостоприемника, като предизвиква цитокиновата буря.

Това изследване не само хвърля светлина върху тези процеси, но и допринася за разработването на нови стратегии за борба с COVID-19, отбелязват учените.
Теодора Славянова/БТА