/ БГНЕС
Нападателят, който уби вчера трима души до парламента в Лондон, се казва Халид Масуд, съобщи лондонската полиция. Той е известен на полицията и има криминално досие, но не е бил разследван за тероризъм, съобщи Ройтерс, като цитира полицията.

СНИМКИ: Нападение пред Британския парламент

52-годишният Масуд е роден в Кент, югоизточно от Лондон, и напоследък е живеел в Уест Мидландс, в централна Англия. "Масуд не е бил разследван и не е имало данни от разузнаването за намерението му да извърши терористично нападение", гласи изявление на полицията.

"Той обаче беше известен на полицията и в миналото е бил признаван за виновен за нападения, включително тежки телесни повреди, притежаване на оръжия и нарушения на обществения ред, но не за деяния, свързани с тероризъм", се казва в изявлението.

Айфеловата кула потъна в мрак в знак на солидарност към Лондон (ВИДЕО)

За първи път е признат за виновен през 1983 г. за нанасяне на щети с престъпни подбуди, а за последен - през декември 2003 г. за притежаване на нож. Масуд наел от фирма в Бирмингам автомобила, който използвал за нападението вчера.

По-рано днес британският министър-председател Тереза Мей съобщи, че извършителят на атаката е роден във Великобритания и е бил известен на разузнавателните служби.

Вижте повече тук

Установена е самоличността на трите жертви на лондонския атентат - американски турист на име Кърт Кокран, 48-годишният полицай Кийт Палмър и 43-годишна жена с испанско и британско гражданство. Според Асошиейтед прес Кокран и съпругата му, жители на щата Юта, били на екскурзия в Лондон по случай 25-ата годишнина от сватбата си.

Екстремистката групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за терористичното нападение.
БТА