Разкриха един от ключовите центрове на АНС за подслушване
Разкриха един от ключовите центрове на АНС за подслушване / ThinkStock/Getty Images

Един от ключовите тайни центрове на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, откъдето се подслушват телефонни разговори и се прехващат изпращани по интернет съобщения, се намира в многоетажна сграда в центъра на Ню Йорк, разкри онлайн медията "Интърсепт", цитирана от ТАСС. Небостъргачът е собственост на телекомуникационната компания Ей Ти енд Ти (AT&T).

Светът се сблъсква с най-голямата криза в компютърната сигурност

Според журналисти от "Интърсепт", които са направили собствено разследване, сивата бетонна сграда без прозорци, намираща се в оживен квартал в Манхатън, е наричана от АНС с кодовото название "Тайтънпойнт" (Titanpoint). 29-етажният небостъргач е бил построен от 1969 до 1974 г. По официална информация в него е базиран комуникационен център на Ей Ти енд Ти, през който се разпределят международни телефонни разговори.

Агенцията по сигурността в САЩ следяла 30% от телефонните разговори

Разследването на "Интърсепт" обаче е разкрило, че това е един от най-важните разузнавателни обекти на АНС на територията на САЩ. В сградата има таен център за наблюдение, използван за прехващане на телефонни разговори, факс съобщения и интернет данни.

Според "Интърсепт" именно от този небостъргач АНС е следила ООН, Международния валутен фонд, Световната банка и най-малко 38 държави, включително съюзници на САЩ като Германия, Франция и Япония.

В шпионажа няма нито приятели, нито врагове

Онлайн медията е разкрила местонахождението на центъра въз основа на документи, предоставени от бившия сътрудник на разузнавателната агенция Едуард Сноудън, и след като се е запознала с архитектурните планове на сградата и е интервюирала бивши служители на Ей Ти енд Ти. АНС не коментира твърденията на "Интърсепт".

Източник: БТА