/ Istock
След като жена е намерена да виси от балкон, полицията разби банда за трафик на хора, в която е замесен и българин.

Поддирекцията за борба с организираната престъпност към Дирекцията за сигурност в Атика е разбила престъпна организация за трафик на хора, ръководена от 40-годишна жена от Узбекистан, съобщава "Та неа".

Установени са още трима членове на бандата от Албания, България и Узбекистан, които се издирват. Срещу тях е заведено дело за престъпна организация, трафик на хора и нарушаване на имиграционния кодекс.

Сънародничка на 40-годишната арестувана жена е била забелязана от минувачи да виси от балкона на жилищна сграда в центъра на Атина. Службите за спешна помощ били повикани от гражданин, който помислил, че става въпрос за опит за самоубийство.

Разбиха мрежа за трафик на жени от България, принуждавани да проституират в Германия (СНИМКИ)

Чужденката, заедно с 40-годишната жена, са били отведени в полицейския участък "Омония", а случаят е бил поет от отдела за борба с трафика на хора.

Престъпната организация е експлоатирала сексуално жени от Узбекистан в неравностойно социално и икономическо положение, на които е била обещавана легална работа и много пари, ако заминат за Гърция.

При пристигането си в Атина, чрез психологическо или физическо насилие или под претекст за погасяване на дълг, жените са били отвеждани в публични домове, където са били експлоатирани, а спечелените от тях пари са били отнемани от бандата.

Отбелязва се, че членовете на престъпната организация са подали електронно заявление за разрешение за пребиваване без знанието на спасената и са поискали от нея да изплати дълг в размер на 1000 евро.

Най-малко 37 000 евро са приходите, които бандата е получила от сексуалната експлоатация на жертвите. Най-малко девет други чужденки са били принудени да работят в публични домове, които са били експлоатирани от обвиняемите.

В два имота в Атина са намерени и иззети 2600 евро, паспорт, фотокопия на паспорти и документи на чужденки, документи за парични преводи, документи, използвани като оправдателни документи за разрешителни за пребиваване, и тетрадка с имената на жените и паричните суми.

Жертвата е репатрирана по нейна молба, след като ѝ е оказана подкрепа и защита.

Арестуваната 40-годишна жена е отведена в Атинската прокуратура и е предадена на следовател.
БГНЕС