Раул Кастро свиква конгрес на Комунистическата партия
Раул Кастро свиква конгрес на Комунистическата партия / снимка: БГНЕС

Кубинският държавен глава Раул Кастро свиква шестия конгрес на Кубинската комунистическа партия за втората половина на 2009 г., за да определи политическия и икономически курс на страната, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Той трябваше да се проведе през 2002 г.

Политическото бюро смята за необходимо да се организира шестият конгрес на партията и ние ще предложим той да се проведе в края на втората половина на следващата година. Това заяви Кастро по време на заседание на Централния комитет на партията, излъчено по държавната телевизия. Предишният конгрес на Комунистическата партия се проведе през 1997 г. в Хавана, а следващият трябваше да се организира отново пет години по-късно.

Кастро обяви, че е отменил смъртните присъди на няколко затворници, но смъртното наказание ще остане в сила в Куба. Някои от присъдите ще бъдат заменени с 30 години затвор, а други с доживотен. Кубинският държавен глава заяви още, че случаите на един салвадорец и един гватемалец, обвинени за бомбени атентати през 1997 г., ще бъдат разгледани.