Расте броят на нападенията срещу евреи във Великобритания
Расте броят на нападенията срещу евреи във Великобритания / снимка: БГНЕС

Британските власти са разтревожени от случаите на нападения срещу евреи и оскверняването на синагоги, съобщава Би Би Си. Разпространените данни сочат, че през първата половина на 2009 г. във Великобритания са регистрирани над 600 инцидента на антисемитска основа, което бележи най-високите стойност за последните 25 години.

Обществената организация "Комюнити секюрити тръст" (CST) от 1984 г. насам води статистика за проявите на враждебни настроения към евреи в Обединеното кралство. Според последните данни броят на нападенията срещу евреи и случаите на оскверняване на синагоги е нараснал двойно повече в сравнение с миналата година. Ако за цялата 2008 г. във Великобритания са били регистрирани 544 случаи на антисемитизъм, то за първите шест месеца на текущата година техният брой вече е 609.

Експертите на CST свързват рязкото увеличение с проведената от израелската армия военна операция в Ивицата Газа в началото на 2009 г., допълва БГНЕС. Тогава, според данни на палестински медици, загинаха над 1400 жители на Газа и 13 израелци. Именно в началото на година, през януари и февруари, са регистрирани най-голям брой нападения срещу евреи - съответно 286 и 111.

Заместник външният министър Айвън Люис заяви, че британските власти са "дълбоко загрижени" от ръста на антисемитизма в страната.