Маркъс Рашфорд
Маркъс Рашфорд / БГНЕС
Кампанията му за удължаването на програмата за училищни ваучери през лятната ваканция го изстреля по-високо

Нападателят на Манчестър Юнайтед Маркъс Рашфорд е сред двамата основни фаворити за наградата Спортна личност на годината във Великобритания след успешната си кампания за училищни ваучери за храна по време на летните ваканции.

Джонсън създава фонд за социален патронаж за лятото след инициатива на „Манчестър юнайтед“

Британските министри първоначално обявиха, че ваучерите няма да бъдат налични по време на дългата ваканция, което предизвика 22-годишния футболист да поеме инициативата, разкривайки как е разчитал на тях като малък. Във вторник, правителството склони под натиска и говорителят на министър-председателя Борис Джонсън заяви, че ще има лятно финансиране за храни на стойност 120 млн. паунда.
 


Усилията на Рашфорд доведоха до намаляване на залозите за наградата от 80/1 до 6/4, като той е с най-големи шансове заедно с британския шампион в тежка категория на WBC Тайсън Фюри според букмейкъра Paddy Power. Рашфорд вече помогна за събирането на около 20 млн. паунда с благотворителната инициатива Fareshare UK за доставяне на храна за най-уязвимите семейства.

Сред другите претенденти за отличието Спортна личност на годината във Великобритания са още световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън и капитанът на Ливърпул Джордан Хендерсън, и двамата със залози 12/1. Състезателят по крикет Бен Стоукс спечели наградата миналата година.
БГНЕС